Rouwproces volwassenen, rouwen is werken

Rouwproces volwassenen, rouwen is werken

Rouwproces volwassenen, rouwen is werken. Tegenwoordig zijn wij veelal ingesteld om zo snel mogelijk pijn en verdriet te willen verwijderen uit ons leven, dit is een hele normale impuls van ons brein omdat die vooral positieve dopamine fijn vindt. Ook voel je soms de druk van andere om snel weer jezelf te zijn. Toch is het rouwproces essentieel om goed verder te kunnen met leven. Neem je hier niet de tijd voor of probeer je het weg te drukken, zul je later soms op de meest gekke momenten overvallen worden door verdriet en vast komen te zitten. Rouw en verdriet veranderen het leven grondig. Je kiest niet voor deze pijn. Maar je kan wel kiezen hoe je je verdere leven gaat laten bepalen door het verdriet.

Rouwen betekent arbeid verrichten daarom spreken we ook van rouwarbeid. In dit blog lees je over de 4 rouwtaken die essentieel zijn om je aan te passen aan een nieuw leven zonder de ander. Goed om te weten is dat mannen en vrouwen anders rouwen. Vrouwen willen erover praten waar mannen vaak gaan ‘doen’. Soms ontstaat daardoor een kloof tussen partners die in rouw zijn. Beter is om er geen oordeel over te hebben en te leren van elkaar.

Rouwproces taak 1, onder ogen zien van de werkelijkheid

De eerste reactie is vaak het niet geloven wanneer iemand is overleden. Je ‘weet’ het natuurlijk wel, maar je voelt het nog niet als de realiteit. Het lijkt eerder een boze droom. Hoe vaak hoor je niet dat iemand de overledene nog leek te zien ergens, of dat het leek dat de ogen nog bewogen na overlijden. Dit is normaal gedrag in het rouwproces. Je ‘ziet, hoort en ruikt’ de overledene nog alsof ze levend zijn. Dit kan lang aanhouden. De eerste rouwtaak is dat je de dood letterlijk onder ogen komt. Het zien van het overleden lichaam kan daarbij helpen of het zien van de naam van de overledene op de rouwkaart. Bij een naar ongeluk is het soms erg gruwelijk om de overledene te zien, maar alleen het zien al van een bekende hand met trouwring of bijvoorbeeld een stukje lichaam met een tattoo, helpt al.

Rouwproces taak 2, ervaren van de pijn van het verlies

Je kan niet om pijn heen. De enige weg is rechtdoor de pijn heen te gaan. Daarom is het rouwproces voor volwassenen zo belangrijk. Lang is er gezegd dat je flink was als je je sterk en flink hield. Deed je dat niet dan was je al snel ‘over emotioneel’. Nu weten we dat als je de pijn niet erkent en voelt, deze vaak op een later moment terugkomt in de vorm van een ziektesymptoom of afwijkend gedrag. De mens kent gelukkig van nature beschermingsmechanisme om te helpen de pijn stukje bij beetje toe te laten. Shock, verdoving, niets voelen en ontkenning zijn gezonde tijdelijke mechanismen. Let wel op dat deze niet te lang in stand blijven en zoek professionele hulp als dit zelf niet lukt.

Rouwproces volwassenen

Rouwproces volwassenen

Rouwproces taak 3, Aanpassen aan de werkelijkheid zonder de ander

Je gaat geleidelijk na een verlies realiseren wat diegene voor jou betekende in de figuurlijke en letterlijke zin. Langzaam dringt het besef toe dat jij nu de banden van de auto moet bijvullen of dat jij nu de haren van je dochter moet leren vlechten. Maar ook het gemis van een luisterend oor kan hard aankomen. Over tijd moet je dit gemis gaan meedragen en een weg vinden in het leven zonder de ander. Er wordt vaak gesproken over het verwerken van verdriet, alsof we verdriet moeten of kunnen wegwerken uit ons leven. In de realiteit verwerken we het niet maar geven het een plek door het rouwproces te omarmen en dragen het ons hele leven met ons mee.

Rouwproces taak 4, Opnieuw leren houden van het leven

De laatste rouwtaak houdt in dat je de overledene emotioneel een nieuwe plek gaat geven en je opnieuw gaat leren houden van het leven. Doe je dit niet, bestaat het gevaar dat je je nooit meer kan binden en kan houden van mensen. Probeer dus in iedere dag iets moois te vinden als is het klein, blijf positief en besef dat hoe donker de dagen op dit moment zijn, uiteindelijk komt er ook voor jou weer licht aan. Kijk ook eens naar de rouw producten van Sowelu Healing, deze kunnen ondersteunen in het rouwproces.

Rouwproces taak 0, opvoeden in leven en dood

Naast het rouwproces van volwassenen is ook die van kinderen belangrijk. Daarom is later nog een 5e rouwtaak toegevoegd. Deze gaat vooraf aan de vier taken en heet daarom ook rouwtaak 0. Het leren leven met verlies is feitelijk iets wat we van jongs af aan aangeleerd moet worden. Als kind leer je van volwassenen hoe je met verdriet om kunt gaan. Mag je emoties tonen, moet je je groothouden of mag het er zijn? Je leert dit het beste in de veilige omgeving van je gezin. Toch gebeurt dit nog niet veel. Probeer toch je kinderen dit te leren. Je helpt ze zo voorbereiden op verliezen in de toekomst. Hoe je dit doet kun je lezen in de blogs: Kinderen en rouw en Kinderen betrekken bij verlies en afscheid.

Vorige
Vorige

Kinderen en rouw

Volgende
Volgende

Laatste zorg