Proces na overlijden

Proces na overlijden

Wat staat je te wachten als een naaste overlijdt en welk proces stap je in na overlijden als naaste? Als er een naaste overlijdt beland je in een intens proces. Naast dat je vaak zelf overweldigd kan worden door de emoties van het verlies, moeten er binnen een week ook heel veel beslissingen worden genomen door jou of eventueel gezamenlijk met andere familieleden. Als het afscheid al langer in zicht was, is er soms al tijd en ruimte geweest om de wensen van de overledene besproken te hebben, maar zeker bij een onverwachts overlijden kan de week na overlijden heel heftig zijn, omdat je plots moet dealen met het verlies en tegelijkertijd belangrijke keuze moet maken. Maar wat moet er nou in de week naar het afscheid en wat kan er allemaal?

Wettelijke bepalingen

Het is goed om te weten dat er wettelijke bepalingen in Nederland zijn die bepaalde dingen vaststellen. Zo mag het cremeren of begraven niet eerder dan 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na overlijden plaatsvinden. Als een naaste komt te overlijden dan bel je overdag jouw huisarts en in de avond of het weekend de dienstdoende huisarts, deze zal zelf langskomen of een andere arts sturen om het overlijden vast te stellen. In geval van overlijden in het ziekenhuis, zal de dienstdoende arts dit doen. Er moet aangifte van overlijden worden gedaan in de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden, het omhulsel van de overledene moet voorzien zijn van een uniek registratienummer en tijdens het vervoeren van de overledenen moet het lichaam volledig bedekt zijn d.m.v. een kist, mand of wade. Bij cremeren mag de as van de overledene na een maand meegenomen worden naar huis.

Proces na overlijden dag 1

Maar waar moeten er nou beslissingen over gemaakt worden en hoe snel? Op dag 1 zijn er vier dingen die belangrijk zijn om te doen/bepalen:

  • De verzorging van de overledene.

  • De datum en tijd van het afscheid en eventuele condoleance, zodat we de locatie(s) meteen kunnen vastleggen.

  • Het invullen van het aanname formulier waarbij ik alle vragen stel die nodig zijn om een kostenbegroting te maken.

  • De opzet van een rouwkaart (indien gewenst), omdat deze het liefst op dag twee op de post moet.

Proces na overlijden dag 2

Op deze dag kom ik over het algemeen langs met de geprinte rouwkaart, postzegels en verzendenveloppen zodat de rouwkaart zo snel mogelijk op de post kan. Rouwpost heeft gelukkig voorrang bij PostNL en valt eigenlijk altijd op de volgende dag op de mat. Ook gaan we samen door de begroting heen zodat er geen verrassingen zijn over de kosten van de uitvaart. Wanneer er gekozen is voor een thuis opbaring kom ik dagelijks langs om te kijken of alles goed gaat. Daarnaast is er de ruimte om herinneringen op te halen en gaan we langzaamaan het afscheid invullen.

Troostmannetjes van Kunst en Kist en Bloemenband

Troostmannetjes van Kunst en Kist en Bloemenband

Dag 3-6

Samen keuzes maken richting het afscheid. Na dag twee komt er iets meer rust. Er is dan tijd om te bedenken hoe het afscheid eruit moet komen te zien, welke muziek er gedraaid mag worden, welke sprekers gaan spreken en welke andere wensen er zijn. Ik kom langs op afspraak om alles met jullie tot het laatste detail te plannen. De dag voor het afscheid neem ik samen met jullie het draaiboek door zodat de dag van het afscheid geen verrassingen meer kent voor jullie.

Dag van het afscheid

Deze dag staat geheel in het teken van de overledene. Ik zorg dat alles op de dag gaat zoals afgesproken. Op de dag van het afscheid ben ik er vanaf het moment dat wij vertrekken richting de plek waar afscheid wordt genomen tot en met de eventuele condoleance na afloop. Ik regel alles zodat jullie in rust afscheid kunnen gaan nemen. Goed afscheid nemen is namelijk belangrijk. Na de uitvaart breekt er namelijk een periode aan waarin jullie rouw en liefde mee gaan nemen in de rest van jullie leven.

Nazorg

Twee weken na de uitvaart kom ik langs om te bespreken hoe jullie alles ervaren hebben. We bespreken dan ook of er de wens is om ‘dankkaartjes’ te sturen aan de genodigden. Ook kunnen wij, indien gewenst, samen nadenken over een grafmonument of asbestemming. In dit gesprek zal ik tevens de factuur overhandigen en is er ruimte om deze nog na te lopen.

Vorige
Vorige

Zelfstandige uitvaartbegeleidster

Volgende
Volgende

Manieren van opbaren