begraven, alles wat je moet weten

begraven, alles wat je moet weten

Een van de eerste keuzes na overlijden, is het kiezen voor begraven of cremeren. Soms heeft de overledene dit al vastgelegd voor het overlijden anders gaan jullie als naasten dit beslissen. In Nederland daalt het percentage begrafenissen ten opzichte van crematies steeds verder. In 2020 was 33% van de uitvaarten een begrafenis. In 1960 was dat nog 96%! Begraven is over het algemeen duurder omdat je grafkosten betaalt en je een grafmonument nodig hebt. Een van de redenen dat mensen kiezen voor begraven is dat je dan een plek hebt waar je fysiek heen kan. Wel moet je nadenken over het type graf dat je kiest; algemeen of particulier. Ook is het goed te weten dat in Nederland een termijn van grafrust van 10 jaar geldt. Dit betekent dat een overledene 10 jaar ongeroerd in een graf moet blijven liggen.

Kiezen voor begraven in een algemeen graf

Bij een algemeen graf bepaal je niet als naasten in welk graf de overledene begraven wordt, dit bepaalt de houder van de begraafplaats. Een algemeen graf koop je vaak af voor 10 jaar, soms voor 15 jaar. Na deze periode is er geen verlenging meer mogelijk en zal de begraafplaatshouder het graf ‘ruimen’ zodat deze inzetbaar wordt voor nieuwe overledenen. Vaak kun je in overleg wel kiezen om na deze periode de resten alsnog te verplaatsen naar een particulier graf of te laten cremeren. In een algemeen graf mogen maximaal 3 overledenen begraven worden. De kosten voor een algemeen graf verschilt per begraafplaats. Je betaalt de kosten meteen vooraf. Lees hier wat een gemiddeld afscheid kost.

Kiezen voor een particulier graf

Bij een particulier graf koop je de rechten voor een graf af en bepaalt de rechthebbende wie er in begraven wordt. Ook hier geldt dat er maximaal 3 overledene in een graf mogen liggen. Bij een particulier graf betaal je ook vooraf voor de afgesproken termijn. Ook kun je met de begraafplaats kijken welke plekken nog beschikbaar zijn en een keuze maken. Na de afgekochte periode zal de begraafplaats weer contact opnemen over eventuele verlenging. Dit is goed om te beseffen omdat je jouw naasten na een bepaalde tijd verantwoordelijk maakt, zij moeten namelijk dan de keuze maken en eventueel bekostigen. Bij particuliere graven is het onderhouden ervan verplicht en ook aan regels gebonden, dit verschilt per begraafplaats. De kosten van deze graven zijn hoger dan van een algemeen graf.

Begraafplaats

Natuurbegraafplaatsen

Een natuurbegraafplaats kenmerkt zich door te liggen in een natuurgebied, zoals bos- of heidegebied. De graven liggen omringd door de natuur en doorgaans is er geen sprake van reguliere grafzerken. Ook zijn grafmonumenten vaak verboden of mag je er alleen een kiezen die kan vergaan zoals van hout. Wel ontvang je als naaste de coördinaten van het graf zodat je deze altijd kan terugvinden. Je koopt het grafrecht af voor onbepaalde tijd. Enkele argumenten voor een natuurgraf zijn:

  • Geen zorg voor nabestaanden voor grafonderhoud of verlenging van grafrechten

  • Je geeft de overledene letterlijk terug aan de natuur

  • Langdurige grafrust, voor onbepaalde tijd.

  • Mogelijkheid tot het reserveren van een graf

  • Geen onderhoudskosten en geen kosten aan een grafmonument

In Noord-Holland is er 1 natuurbegraafplaats, namelijk; https://www.natuurbegraafplaats-geestmerloo.nl/.

Rituelen bij het graf

Wanneer er gekozen is om te gaan begraven is vaak de wens om de overledene te brengen naar het graf, dit kan met een klein gezelschap of met alle genodigde. Als dit de wens is zullen we samen gaan nadenken over de rituelen die jullie aan het graf willen hebben. Wil je met een gezelschap de kist of mand zelf dragen, wil je dat iedereen aan het graf een schepje aarde of een bloem op de kist of mand gooit en wil je de kist of mand zien dalen in het graf. In de week richting het liefdevolle afscheid zal ik jullie stap voor stap door alle keuzes begeleiden.

Grafmonument

De keuze voor een grafmonument komt pas na de uitvaart ter sprake. Er is wel een belangrijke factor die vrij snel na het overlijden aan de orde is. Elke begraafplaats heeft namelijk restricties tot de afmetingen, materialen en vormen als het gaat om grafmonumenten. Bij kiezen voor begraven is het dus goed om vooraf na te denken over het monument om zo te bepalen welke begraafplaats in aanmerking komt. Ik kan jullie hierin begeleiden om zo tot de juiste keuze te komen.

Vorige
Vorige

Laatste zorg

Volgende
Volgende

Cremeren, alles wat je moet weten