Alles Wat Je Moet Weten Over Cremeren: Wetgeving, Kosten en Asbestemming

Alles Wat Je Moet Weten Over Cremeren: wat is cremeren, Wetgeving, Kosten en Asbestemming

Cremeren is het proces waarbij het lichaam van een overledene wordt verbrand in een speciaal daarvoor ontworpen oven, genaamd een crematieoven. Dit vindt plaats in een crematorium, een locatie die hiervoor is uitgerust en vaak ook faciliteiten biedt voor afscheidsdiensten. Tijdens het crematieproces wordt het lichaam samen met de kist, mand of wade verbrand, waarna alleen de as en eventuele metalen overblijven. Deze as wordt verzameld en bewaard in een speciale asbus. Cremeren is een populaire keuze in Nederland, 66% van alle uitvaarten vindt op deze manier plaats. Veel mensen kiezen voor cremeren omdat de kosten over het algemeen lager zijn dan die van een begrafenis en omdat nabestaanden niet belast worden met het onderhoud van een graf. In dit blog lees je alles over het cremeren, de wettelijke regels, het crematieproces en de mogelijke bestemmingen van de as.

Wetgeving rondom Cremeren

Bij het cremeren gelden enkele wettelijke bepalingen in Nederland. Voordat de crematie kan plaatsvinden, moeten pacemakers en insulinepompen worden verwijderd vanwege de batterijen die in de oven kunnen exploderen. De as van de overledene wordt vervolgens minimaal een maand bewaard in het crematorium, hoewel hierop ontheffingen kunnen worden verleend voor religieuze of culturele redenen. Nabestaanden hebben na deze maand verschillende opties voor de asbestemming, zoals bijzetting, verstrooien, versturen naar het buitenland of het beschikbaar stellen aan nabestaanden.

Hoe Kies Je een Crematorium?

Het kiezen van een crematorium is een persoonlijke keuze. Naast de kernfunctie van het cremeren zelf, bieden veel crematoria ook ruimtes voor afscheidsceremonies en horecagelegenheden. Het is echter niet verplicht om de ceremonie in een crematorium te houden. Je kunt ook kiezen voor een eigen locatie en alleen de overledene naar het crematorium begeleiden.

Cremeren in Nederland: proces, wetgeving en asbestemming

Meegaan naar de Crematieruimte

In de meeste crematoria is het mogelijk om de overledene tot aan de crematieoven te begeleiden. Echter, de ruimtes zijn niet altijd even aangenaam voor het oog. Als je ervoor kiest om mee te gaan naar de crematieruimte, kan ik je adviseren over de mogelijkheden en zorgen dat het afscheid liefdevol en respectvol verloopt. Soms kan de crematie niet direct na de ceremonie plaatsvinden, maar in overleg kan er een geschikt moment worden gekozen.

Het Crematieproces: Feiten en Fabels 

Er zijn veel misvattingen over het crematieproces. Een veelvoorkomende fabel is dat de overledene uit de kist wordt gehaald voor de crematie, wat niet klopt. De overledene wordt altijd met omhulsel (kist, mand of wade) gecremeerd. Ook is het wettelijk vastgelegd dat er altijd maar één persoon tegelijk in de oven wordt geplaatst. Voordat de crematie plaatsvindt, worden de documenten gecontroleerd en een vuurvast steentje met een uniek nummer op het omhulsel geplaatst om de identiteit te waarborgen. Het cremeren zelf duurt ongeveer 1,5 uur, waarna de as wordt verzameld en metalen worden verwijderd.

Asbestemming: Wat zijn de Mogelijkheden?

 Na de wettelijke bewaartijd van één maand kan de as opgehaald worden bij het crematorium. Nabestaanden kunnen ervoor kiezen om de as in een urn te bewaren, de as te verstrooien, of naar het buitenland te versturen. Bij veel crematoria zijn speciale terreinen beschikbaar voor het verstrooien van de as. Ook is het mogelijk om de as op zee te verstrooien, op enige kilometers afstand van de kust. Er zijn zelfs creatieve opties zoals een urnbootje dat langzaam in het water zinkt. Studio de campagne biedt een prachtig urnbootje aan dat na 15 min rustig onder water verdwijnt.

Vorige
Vorige

Begraven in Nederland: Alles Over Kosten, Grafsoorten en Rituelen bij Begrafenissen

Volgende
Volgende

Uitvaartverzekeringen: Alles Wat Je Moet Weten Over Kosten, Dekking en Soorten Verzekeringen