Het Proces na Overlijden: Wat Moet Je Regelen in de Week na een Overlijden?

Het Proces na Overlijden: Wat Staat Je Te Wachten in de Week Na het Verlies?

Wanneer een dierbare overlijdt, beland je als nabestaande in een intens en overweldigend proces. Naast de emoties van het verlies, moeten er in de week na het overlijden veel belangrijke beslissingen worden genomen. Als de dood onverwacht komt, kan deze periode bijzonder zwaar zijn omdat je zowel met het verdriet als met praktische zaken moet omgaan. In dit blog leggen we uit welke stappen er nodig zijn in de week na een overlijden, en welke keuzes je zult moeten maken.

Wettelijke Bepalingen na Overlijden

In Nederland zijn er verschillende wettelijke bepalingen rondom een overlijden. Zo mag de uitvaart (crematie of begrafenis) pas plaatsvinden 36 uur na het overlijden, maar moet dit uiterlijk binnen 6 werkdagen gebeuren. Na het overlijden bel je overdag de huisarts, of in het weekend de dienstdoende arts, die het overlijden officieel vaststelt. Ook moet er aangifte van overlijden worden gedaan bij de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Het lichaam van de overledene moet voorzien zijn van een uniek registratienummer en tijdens het vervoer volledig bedekt zijn in een kist, mand of wade. In het geval van crematie kan de as van de overledene na een maand worden opgehaald.

Proces na Overlijden: Dag 1

Op de eerste dag na het overlijden zijn er vier belangrijke zaken waar direct beslissingen over moeten worden genomen:

  • Verzorging van de overledene.

  • Datum en tijd van het afscheid, inclusief eventuele condoleance, zodat de locaties vastgelegd kunnen worden.

  • Het invullen van het aannameformulier om een kostenbegroting op te stellen.

  • Opmaken van de rouwkaart, zodat deze op de tweede dag op de post kan.

Proces na Overlijden: Dag 2

Op dag 2 breng ik de geprinte rouwkaarten, inclusief postzegels en verzendenveloppen, zodat deze zo snel mogelijk verzonden kunnen worden. Rouwpost krijgt voorrang bij PostNL en wordt vaak de volgende dag bezorgd. We lopen samen de kostenbegroting door, zodat er duidelijkheid is over de financiële kant van de uitvaart. Als de overledene thuis wordt opgebaard, kom ik dagelijks langs om te controleren of alles in orde is. Daarnaast beginnen we stilaan met het invullen van het afscheid.

Troostmannetjes van Kunst en Kist en Bloemenband

Het proces na overlijden: wat te regelen in de week na het verlies

Proces na Overlijden: Dag 3-6

In de dagen richting de uitvaart komt er meer rust en tijd om na te denken over het afscheid. We bespreken zaken zoals de muziek, sprekers en andere persoonlijke wensen. Samen plannen we tot in detail hoe de uitvaart eruit zal zien. De dag voor de uitvaart neem ik het draaiboek nogmaals met jullie door, zodat er op de dag zelf geen verrassingen zijn.

De Dag van het Afscheid

Op de dag van het afscheid zorg ik ervoor dat alles verloopt zoals afgesproken. Vanaf het moment dat we vertrekken naar de plek van de uitvaart tot de eventuele condoleance na afloop, ben ik aanwezig om alles in goede banen te leiden. Dit geeft jullie de ruimte om in rust afscheid te nemen van jullie dierbare. Goed afscheid nemen is belangrijk, want het helpt in het verdere rouwproces.

Nazorg na de Uitvaart

Twee weken na de uitvaart kom ik langs voor een nazorggesprek. We bespreken hoe jullie de uitvaart hebben ervaren en of er de wens is om dankkaartjes te sturen naar de genodigden. Indien gewenst, kunnen we samen nadenken over een grafmonument of asbestemming. In dit gesprek overhandig ik tevens de factuur en kunnen we deze samen doornemen.

Vorige
Vorige

Zelfstandige Uitvaartbegeleidster: Transparante Begeleiding voor Persoonlijke Afscheidsceremonies

Volgende
Volgende

Manieren van Opbaren: Thuis, in een Rouwcentrum of Met Thanatopraxie