Manieren van Opbaren: Thuis, in een Rouwcentrum of Met Thanatopraxie

Manieren van Opbaren: Welke Optie Past Bij Jou?

Wanneer een dierbare overlijdt, is er veel dat geregeld moet worden binnen korte tijd. Eén van de belangrijke keuzes die je als nabestaande moet maken, is hoe de overledene zal worden opgebaard. Dit betekent dat het lichaam wordt verzorgd en gekoeld totdat het moment van de uitvaart aanbreekt. Er zijn verschillende manieren van opbaren, zoals thuisopbaring, opbaring in een rouwcentrum of het gebruik van thanatopraxie (lichte balseming). In dit blog leggen we de mogelijkheden uit, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die past bij jouw situatie en de wensen van de overledene.

Thuis Opbaren

Thuis opbaren biedt veel voordelen, zoals het bieden van rust in het proces van afscheid nemen. De overledene blijft bij je in de vertrouwde omgeving, wat kan helpen om het verlies te accepteren. Het geeft jou en je naasten de ruimte om in alle rust en op je eigen manier afscheid te nemen. Een ander voordeel is dat thuisopbaring vaak goedkoper is dan opbaring in een rouwcentrum. Bij Sowelu Uitvaart is het mogelijk om een thuis koelopstelling te huren tegen een kleine vergoeding, compleet met mooie schragen die een serene en stijlvolle uitstraling geven.

Manieren van Thuis Opbaren

Opbaring in een Omhulsel

De overledene wordt na de laatste verzorging opgebaard in een kist, mand of baar. Het omhulsel wordt geplaatst op een koeling, waarbij de koeling aan het zicht wordt onttrokken door een mooi afgerokte opstelling of door het omhulsel op plexiglas schragen te plaatsen, zodat het lijkt te zweven.

Opbaring in Bed

Bij deze methode blijft de overledene in bed, met een bedkoeling die tussen het matras en de hoes wordt geplaatst. Een deken wordt over de overledene heen gelegd, waardoor deze er vredig uitziet. Voordat de overledene naar de uitvaartlocatie wordt gebracht, wordt het lichaam overgebracht naar het gekozen omhulsel.

Thanatopraxie (Lichte Balseming)

Bij thanatopraxie wordt het lichaamsvocht vervangen door balsemvloeistof, waardoor het lichaam er natuurlijker uitziet en geen koeling nodig is. Dit zorgt ervoor dat het lichaam niet koud aanvoelt. De overledene kan dan zowel in bed als in een omhulsel worden opgebaard.

Manieren van opbaren: van thuisopbaring tot opbaren in een rouwcentrum

Opbaren in een Rouwcentrum

Als er geen voorkeur is voor een thuisopbaring, kan de overledene worden overgebracht naar een rouwcentrum. Ook daar zijn er verschillende mogelijkheden voor opbaren:

Familiekamer (24-uurs Suite)

Bij deze optie huur je een kamer in het rouwcentrum waar je 24 uur per dag toegang tot hebt. Dit geeft de mogelijkheid om in alle rust en privacy afscheid te nemen, zonder dat de opbaring in huis hoeft plaats te vinden. Een familiekamer brengt echter wel hogere kosten met zich mee.

Algemene Koeling

Een goedkopere optie is de algemene koeling in het rouwcentrum. Hierbij wordt de overledene in een koelruimte geplaatst. Bezoeken zijn mogelijk op afspraak, waarbij de overledene tijdelijk naar een familiekamer wordt gebracht voor een bepaald aantal uren. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid en brengt extra kosten met zich mee.

Sowelu Uitvaart beschikt over de sleutel van verschillende algemene koelingen in de regio Noord - Holland waardoor wij ongeacht het tijdstip altijd terecht kunnen.

Vorige
Vorige

Het Proces na Overlijden: Wat Moet Je Regelen in de Week na een Overlijden?

Volgende
Volgende

Waarom Je Laatste Wensen Vastleggen Belangrijk Is en Hoe Je Dit Regelt