Lintenritueel

De kist sluiten

De kist sluiten…. het is, als je er snel over nadenkt, een logistiek onderdeel richting het afscheid. Maar als je inzoomt op dat ene stukje in het hele proces, dan is het vaak een van de lastigste momenten binnen de week van de uitvaart. Het is de laatste keer dat je iemand echt nog kan zien of aanraken, wat het moment heel erg definitief eb verdrietig maakt.

verzachting door rituelen

Een ritueel kan helend zijn. Het geeft een stukje houdvast in een periode die rauw en heftig is. Het zorgt ook voor verbinding met elkaar. Door samen een ritueel te doorlopen schep je een intieme sfeer waarin echt even stilgestaan kan worden over het verlies en de leegte die dat achterlaat. Van oudsher waren de rituelen vaak verbonden aan het geloof, omdat die behoefte er niet altijd is, bieden wij een lintenritueel aan.

Lintenritueel

Met het lintenritueel proberen we het sluiten van de kist te verzachten. We verbinden mooie satijnen linten, die gekozen worden door de naasten, via de handen van de overledene. Daarna sluiten wij gezamenlijk de kist en knopen de linten samen boven op de kist. Iedereen mag een stuk lint afknippen. Het stuk lint dat iedereen meeneemt staat symbool voor het loslaten van de aardse verbinding en het behouden van de spirituele verbinding met de overledene.

Volgende
Volgende

Verzekeringscheck