Sowelu Uitvaartbegeleiding

Koel hoofd, warm hart.
Vakkundige begeleiding naar een liefdevol afscheid.

06 – 43 53 68 43

dag én nacht beschikbaar

Sowelu Uitvaartbegeleiding

Koel hoofd, warm hart.
Vakkundige begeleiding naar een liefdevol afscheid.

06 – 43 53 68 43 dag én nacht bereikbaar

Wat is digitale nalatenschap

Digitale nalatenschap afbeelding blog

Geschreven door Sara Tanzer

11 maart 2023

Het belang van digitale nalatenschap

Wat is digitale nalatenschap? Digitale nalatenschap is alles wat je achterlaat op het gebied van data wanneer je overlijdt. Wanneer iemand komt te overlijden moeten er veel worden geregeld. Vaak kom je er pas op dat moment achter dat je alles moet regelen rondom de (digitale) erfenis en bezittingen. Omdat veel zaken online betrekking hebben op onze financiën (online bankieren, Klarna, crypto etc.) kan de digitale nalatenschap invloed hebben op het aanvaarden van de erfenis. Daarom is het belangrijk dat je nu alvast nadenkt over jouw digitale nalatenschap.

Wat is digitale nalatenschap

Als je komt te overlijden gaan je bezittingen in de regel naar je erfgenamen. Zij worden zo de nieuwe eigenaar van bijvoorbeeld je auto of je sierraden. Maar wat gebeurt er met je digitale bezittingen? Door de toename van computer- en internetgebruik groeit ons digitale bezit. Bedenk maar wat je online allemaal bezit of doet. Denk aan; het hebben van talloze webaccounts en online abbonnementen. Of het versturen van e-mails en het bewaren van foto’s en bestanden op je laptop, tablet of mobiele telefoon. Daarnaast slaan we van alles op ‘in de cloud’, bijvoorbeeld in Google Drive of Dropbox. Voor je nabestaanden is het fijn als jij vooraf opschrijft wat er met jouw online data moet gebeuren. Maar ooken hoe zij jouw wachtwoorden en toegangscodes kunnen achterhalen. Sowelu uitvaartbegeleiding heeft hier een formulier voor ontwikkeld waar je alles in kan noteren. 

Wat mag er met jouw social media accounts gebeuren

Informeer je naasten waar ze jouw online data kunnen vinden, en wat er met je social accounts moet gebeuren. Wil je dat jouw accounts verwijderd worden, moet er een herdenkingsstatus ingesteld worden of maakt het je niets uit? In dat laatste geval is het goed om er bij stil te staan dat de meeste social accounts een reminder geven dat je jarig bent. Dit kan erg pijnlijk of zelfs shockerend zijn voor de mensen die je achterlaat. Wellicht wil je dat een specifiek persoon zoals een beste vriend of vriendin alleen maar je social accounts mag afsluiten i.v.m. je privacy. Allemaal dingen die je beter zelf kan bepalen bij leven.

Wat is digitale nalatenschap
Laat je naasten niet met hun handen in het haar achter

Vul het digitale nalatenschapsformulier

Tegenwoordig vindt een groot deel van ons leven online plaats. Digitale nalatenschap is daarom ook zo belangrijk. Sowelu uitvaartbegeleiding heeft een formulier ontwikkeld om jouw digitale nalatenschap in kaart te brengen. In dit formulier kun je alles invullen wat betreft social media-accounts, je online data en de afhandeling ervan na overlijden. Tip; sla je wachtwoorden in een wachtwoorden manager of in een digitale kluis. En bewaar het wachtwoord tot die omgeving op een veilige plek. Klik op de link vul hem digitaal in en sla hem daarna op of print hem uit. Leg hem op een plek die veilig is en zorg dat degene die het moet weten, hem weet te vinden. Er is ook een digitaal wensenformulier ontwikkeld, lees er in het blog, leg je uitvaartwensen vast, meer over.

Hulp nodig met digitale toegang na een overlijden

Heb je toch hulp nodig hebt bij het toegang verkrijgen tot iemand zijn digitale nalatenschap na overlijden? Dan is er een instantie die je daar bij kan helpen. Digital Life Legacy maakt gegevens beschikbaar die op apparatuur en in accounts van een overledene staan. Zij stellen gegevens veilig en geven rechtmatige erfgenamen op juridisch correcte wijze toegang wanneer wachtwoorden of toestelcodes onbekend zijn. Digital Life Legacy werkt samen met data-experts en past forensische onderzoeksmethodes toe om dierbare data veilig te stellen. Deze werkprocessen zijn conform de geldende privacyregels en ISO-gecertificeerd. Wees je ook bewust van de regelgeving v.w.b. het toegang verschaffen tot iemand zijn digitale accounts. In de kennisbank van Digital Life Legacy lees je hier meer over.

Meer blog berichten

Alles over uitvaartverzekeringen

Alles over uitvaartverzekeringen

Wat is een uitvaartverzekering Alles over uitvaartverzekeringen lees je in dit blog. Laten we beginnen bij wat een...

Cremeren, alles wat je moet weten

Cremeren, alles wat je moet weten

Kiezen voor cremeren Op dit moment (2023) telt Nederland 98 crematoria. Cremeren is tegenwoordig zeer populair. 66%...