Sowelu Uitvaartbegeleiding

Koel hoofd, warm hart.
Vakkundige begeleiding naar een liefdevol afscheid.

06 – 43 53 68 43

dag én nacht beschikbaar

Sowelu Uitvaartbegeleiding

Koel hoofd, warm hart.
Vakkundige begeleiding naar een liefdevol afscheid.

06 – 43 53 68 43 dag én nacht bereikbaar

Manieren van opbaren

Familiekamer Minnedael

Geschreven door Sara Tanzer

12 januari 2024

Wanneer iemand overlijdt stap je als naasten een overweldigend proces is. Binnen 6 werkdagen na overlijden is het volgens de wet de bedoeling dat iemand begraven of gecremeerd wordt. En in die 6 werkdagen komen er heel veel vragen op je af en keuzes die gemaakt moeten worden. Een daarvan is het opbaren. Opbaren betekent niet meer dan ervoor zorgen dat het lichaam na overlijden verzorgd en daarna gekoeld wordt tot de dag het afscheid. Maar er zijn meerdere manieren van opbaren, zo kun je thuis opbaren in een omhulsel of in bed en is er de mogelijk om op te baren in een rouwcentrum in de algemene koeling of in een familiekamer.

Thuis opbaren

Het thuis opbaren geeft rust in het proces. De overledene hoeft niet meteen weg of uit het zicht, dit geeft jou als naasten de mogelijkheid om rustig afscheid te nemen. Ook kan het zien van de overledene meer het verlies doen beseffen, wat erg belangrijk is voor het rouwproces. De eerste stap in dit proces is namelijk het accepteren dat iemand er niet meer is. Daarnaast kan het ook een kostentechnische overweging zijn, thuis opbaren is goedkoper dan in een rouwcentrum.

Manieren van thuis opbaring

Wanneer er gekozen wordt voor een thuisopbaring zijn er meerdere mogelijkheden;

Opbaring in een omhulsel

De overledene wordt na het verzorgen in of op de gekozen kist, mand of baar plank gelegd. Het omhulsel komt op een koeling te liggen die afgerokt is zodat je niet de koeling in het zicht hebt.

Opbaring in bed

De overledene blijft in bed liggen en tussen het matras en de matrashoes wordt een bed koeling begplaatst. De overledene ligt dat in bed met een deken over zich heen, wat er vredig uitziet. Voordat de overledene overgebracht wordt naar het afscheid of het rouwcentrum later in de week, wordt de overledene overgetild naar het gekozen omhulsel.

Thanatopraxie

Ofwel een lichte balseming. Het lichaamsvocht wordt vervangen door een balsemvloeistof. Er is dan geen koeling nodig, waardoor het lichaam ook niet zo koud aanvoelt en ook de kleur van de huid ziet er vaak ‘natuurlijker’ uit. De overledene kan dan zowel in bed als omhulsel opgebaard worden.

Opbaren in een rouwcentrum

Als er geen behoefte is voor een thuisopbaring zal de overledene na de verzorging overgebracht worden naar een rouwcentrum. Ook daar heb je meerdere mogelijkheden;

Familiekamer, ook wel 24-uur suites genoemd

Hierbij huur je tot aan het afscheid een kamer in een rouwcentrum die 24 uur te bezoeken is door naasten door middel van een eigen ingang met sleutel. Hierdoor heb je als naasten wel de mogelijkheid om bij de overledene te zijn zonder dat dit in je huis is. Uiteraard zitten hier kosten aan verbonden.

Opbaren in familiekamer Sterrenheuvel te Haarlem
Familie kamer van Sterrenheuvel te Haarlem

Algemene koeling

Ook kun je alleen de koeling gebruiken van een rouwcentrum. Hier zitten in het algemeen lagere kosten aan verbonden dan aan een 24-uur suite, omdat het hier gaat om een algemene koeling. Ook in het geval van het gebruik van alleen de koeling, is een bezoek aan de overledene vaak mogelijk. Dit gaat dan op aanvraag, waarbij de overledene dan voor het afgesproken aantal uren naar een familiekamer gaat. Dit kan alleen indien er een kamer beschikbaar is en uiteraard tegen een vergoeding.

Meer blog berichten

Zelfstandige uitvaartbegeleidster

Zelfstandige uitvaartbegeleidster

Zelfstandige uitvaartbegeleidster Wanneer ik vertel dat ik als zelfstandige uitvaartbegeleidster werk, krijg ik vaak...

Proces na overlijden

Proces na overlijden

Proces na overlijden Wat staat je te wachten als een naaste overlijdt en welk proces stap je in na overlijden als...