Cremeren, alles wat je moet weten

Cremeren, alles wat je moet weten

Op dit moment (2023) telt Nederland 98 crematoria. Cremeren is tegenwoordig zeer populair. 66% van de uitvaarten is een crematie. De reden dat mensen vaak kiezen voor cremeren is dat de kosten van een crematie lager zijn dan bij een begrafenis, al hangt dit wel af van de keuzes. Kies je ervoor om de urn met as in een urnenmuur of in een graf te plaatsen dan scheelt dit niet heel veel met de kosten van een begrafenis. Vaak kiezen mensen voor cremeren om de nabestaanden niet met de zorgen voor een graf op te zadelen. Hoewel de keuze voor een crematorium vrij is, is het wijselijk om er een niet al te ver uit de buurt te kiezen. Dit vanwege de extra kosten van het vervoer.

Wettelijke bepalingen

Bij het cremeren is het goed om te weten wat de wettelijke bepalingen in Nederland zijn. Voor de crematie aanvangt moet een eventuele pacemaker, (S-)ICD en of insulinepomp verwijderd zijn. Dit heeft te maken met de batterij die in de oven kan ontploffen. Je dient als naasten hiervoor vooraf te tekenen. Bij de laatste verzorging let ik hierop. De as moet minimaal een maand in het crematorium bewaard worden. Soms kan de officier van justitie een ontheffing verlenen op dit termijn in geval van religieuze of culturele redenen. Er zijn 4 vormen van asbestemming:

  • bijzetting

  • verstrooien

  • aan nabestaande ter beschikking stellen

  • naar het buitenland versturen

Kiezen voor cremeren, welk crematorium

Cremeren is de kernfunctie van een crematorium. Maar daarnaast hebben crematoria ruimtes waar je een afscheidsceremonie kan houden en zijn ze voorzien van een horecagelegenheid. Per crematorium verschilt de grootte. Je bent niet verplicht om een afscheid in de aula van een crematorium te houden. Je mag ook zelf een locatie kiezen en alleen de overledene te begeleiden naar het crematorium.

Shiro Urn van Sana Design

Shiro Urn van Sana Design

Meegaan naar de crematieruimte

Bij de meeste crematoria mag je als naaste de overledene begeleiden tot aan de crematieoven. Echter is het wel zo dat veel van deze ruimtes niet fijn zijn voor het oog. Ik kan jullie hierin adviseren en zorgen dat we de juiste keuzes maken om het afscheid liefdevol maar ook fijn te houden. Soms kan de crematie niet meteen na de ceremonie plaatsvinden, als jullie mee willen tot aan de crematieoven overleg ik met het crematorium de mogelijkheden en leg dit aan jullie voor.

Het crematieproces feiten en fabels

Ik krijg vaak de vraag hoe het crematieproces in zijn werk gaat. Ik merk dat er nog vaak onjuiste ideeën leven. Zo heerst het idee dat overledene uit de kist of mand gehaald worden voor de crematie. Dit is niet juist. De overledene wordt altijd met omhulsel (kist, mand of wade) gecremeerd. Ook wordt er echt altijd maar 1 iemand tegelijk de crematieoven in. Dit is bij wet bepaald. Voordat de overledene de crematieoven in gaat, werkt de crematoriummedewerker eerst alle formaliteiten af. De medewerker controleert de documenten en het registratienummer. De medewerker plaatst een vuurvast steentje met een eigen nummer op het omhulsel, dit steentje wordt na het cremeren geborgen en voorkomt verwisselingen van identiteiten. Het cremeren duurt ongeveer 1,5 uur. De as wordt daarna verzameld en alle metalen worden verwijderd. Daarna gaat de as in een asbus. De as van een gemiddelde volwassene weegt 3 kilogram.

Asbestemming

Na de wettelijk bepaalde tijd van 1 maand na cremeren wordt er contact met je opgenomen door het crematorium. Je kunt dan samen afspreken wanneer je de as wilt ophalen en of je nog hulp nodig hebt bij het kiezen van een urn of andere asbestemming. Je bent niet verplicht dit bij het crematorium af te nemen. Online kun je heel veel verschillende ondernemers vinden die jou kunnen helpen hierbij. Kies er ervoor om de as te verstrooien dan kan dit plaatsvinden op de voor daartoe bestemde terreinen bij crematoria. Je mag ook de as op open zee verstrooien. Op open zee wil zeggen enige kilometers uit de kust. Studio de campagne biedt een prachtig urnbootje aan dat na 15 min rustig onder water verdwijnt.

Vorige
Vorige

begraven, alles wat je moet weten

Volgende
Volgende

uitvaartverzekeringen