Het Rouwproces bij Volwassenen: 5 Belangrijke Rouwtaken voor Verwerking

Rouwproces bij Volwassenen: Rouwen is Werken

In onze huidige samenleving willen we vaak snel pijn en verdriet uit ons leven verwijderen. Dit is een natuurlijke impuls van ons brein, dat gericht is op positieve gevoelens zoals dopamine. Toch is het rouwproces essentieel om goed verder te kunnen met het leven. Als je de tijd niet neemt om te rouwen of probeert het weg te drukken, kun je later onverwacht worden overvallen door verdriet, wat kan leiden tot emotionele blokkades. Rouwen betekent hard werken, daarom spreken we van rouwarbeid. In dit blog lees je over de 4 rouwtaken die volwassenen helpen om zich aan te passen aan een nieuw leven zonder de dierbare. Het is ook belangrijk om te weten dat mannen en vrouwen vaak op verschillende manieren rouwen. Waar vrouwen graag praten, kiezen mannen vaak voor actie. Het is essentieel om begrip te hebben voor elkaars manier van rouwen.

Rouwproces taak 1, onder ogen zien van de werkelijkheid

De eerste reactie is vaak het niet geloven wanneer iemand is overleden. Je ‘weet’ het natuurlijk wel, maar je voelt het nog niet als de realiteit. Het lijkt eerder een boze droom. Hoe vaak hoor je niet dat iemand de overledene nog leek te zien ergens, of dat het leek dat de ogen nog bewogen na overlijden. Dit is normaal gedrag in het rouwproces. Je ‘ziet, hoort en ruikt’ de overledene nog alsof ze levend zijn. Dit kan lang aanhouden. De eerste rouwtaak is dat je de dood letterlijk onder ogen komt. Meehelpen met de verzorging van de overledene kan daarbij helpen of het zien van de naam van de overledene op de rouwkaart. Bij een naar ongeluk is het soms erg gruwelijk om de overledene te zien, maar alleen het zien al van een bekende hand met trouwring of bijvoorbeeld een stukje lichaam met een tattoo, helpt al. 

Rouwproces taak 2, ervaren van de pijn van het verlies

Je kan niet om pijn heen. De enige weg is rechtdoor de pijn heen te gaan. Daarom is het rouwproces voor volwassenen zo belangrijk. Lang is er gezegd dat je flink was als je je sterk en flink hield. Deed je dat niet dan was je al snel ‘over emotioneel’. Nu weten we dat als je de pijn niet erkent en voelt, deze vaak op een later moment terugkomt in de vorm van een ziektesymptoom of afwijkend gedrag. De mens kent gelukkig van nature beschermingsmechanisme om te helpen de pijn stukje bij beetje toe te laten. Shock, verdoving, niets voelen en ontkenning zijn gezonde tijdelijke mechanismen. Let wel op dat deze niet te lang in stand blijven en zoek professionele hulp als dit zelf niet lukt.

Rouwproces bij volwassenen: de 5 essentiële rouwtaken voor verwerking

Rouwproces Taak 3: Aanpassen aan een Leven Zonder de Ander

Langzaam realiseer je je de impact van het verlies op je dagelijkse leven. Het gemis van praktische hulp, zoals het vullen van de banden van de auto of het vlechten van het haar van je dochter, kan een constante herinnering zijn aan de afwezigheid van de ander. Dit is een van de moeilijkste rouwfasen, omdat het je dwingt om je leven aan te passen aan een realiteit zonder je dierbare. Het verdriet kan niet worden "weggewerkt", maar het krijgt een plek en wordt een deel van je leven.

Rouwproces Taak 4: Opnieuw Leren Houden van het Leven

De laatste taak in het rouwproces is het vinden van een nieuwe balans waarin je de herinnering aan de overledene koestert, maar tegelijkertijd opnieuw leert genieten van het leven. Het gevaar bestaat dat je je afsluit voor nieuwe relaties of vreugde. Het is belangrijk om stap voor stap te leren dat het leven nog steeds waardevol is, ondanks het verlies. Zoek naar de kleine mooie dingen in elke dag, hoe donker het ook lijkt. Uiteindelijk komt er weer licht aan het einde van de tunnel.

Rouwproces Taak 0: Opvoeden in Leven en Dood

Een vijfde rouwtaak, ook wel rouwtaak 0 genoemd, is het leren omgaan met verlies vanaf jonge leeftijd. Kinderen leren van volwassenen hoe ze met verdriet om kunnen gaan. Door openlijk te praten over verlies en emoties toe te staan, kunnen kinderen beter voorbereid zijn op toekomstige verliezen. Het is belangrijk dat kinderen leren dat verdriet normaal is en dat het er mag zijn. Lees meer over hoe je kinderen kunt betrekken bij verlies in onze blogs: Kinderen en Rouw en Kinderen Betrekken bij Afscheid en Verlies.

Vorige
Vorige

Kinderen en Rouw: Hoe je Kinderen Kunt Ondersteunen bij Verlies en Verdriet

Volgende
Volgende

De Laatste Verzorging van een Overledene: Wat het Is en Hoe Het Werkt