Een dierbare verliezen in het buitenland: Hoe werkt repatriëring?

Repatriëring: Wat te doen bij een overlijden in het buitenland?

Een overlijden in het buitenland is niet alleen heel ingrijpend, maar brengt ook praktische uitdagingen met zich mee. Wat moet je regelen om jouw dierbare terug naar Nederland te krijgen? In dit blog lees je wat repatriëring inhoudt, welke stappen je moet nemen en waar je hulp kunt krijgen.

Stap 1: Direct hulp inschakelen

Is jouw partner, familielid of vriend in het buitenland overleden en heb je direct hulp nodig? Dan kun je 24/7 contact opnemen met het contactcenter van NederlandWereldwijd via +31 247 247 247. Zij kunnen je adviseren over de eerste stappen die je moet nemen.

Stap 2: Controleer of er een verzekering is

Voordat je verdere stappen zet, is het belangrijk om te achterhalen of de overledene een verzekering had die repatriëring dekt. Dit kan zijn, een:

  • Reisverzekering

  • Aanvullende zorgverzekering

  • Uitvaartverzekering

Als er een verzekering is
Neem contact op met de alarmcentrale van de verzekeraar. Zij regelen meestal de repatriëring en nemen je veel zorgen uit handen.

Als er geen verzekering is
Dan moet jij de kosten zelf dragen en een internationale uitvaartonderneming inschakelen. Houd er rekening mee dat repatriëring duizenden euro’s kan kosten, afhankelijk van het land van overlijden en de wijze van vervoer.

Repatriëring overledende met vliegtuig

Stap 3: Wat als repatriëring niet mogelijk is?

In sommige situaties kan repatriëring financieel of praktisch niet haalbaar zijn. Dan is de enige optie een lokale begrafenis of crematie. Ook hierbij kan een internationale uitvaartonderneming je ondersteunen.

Stap 4: Overlijden melden en documenten regelen

Ben je bij de overledene in het buitenland en krijgt je (nog) geen hulp? Dan moet je zelf een aantal zaken regelen:

  • Laat een arts het overlijden vaststellen en een overlijdensverklaring opstellen.

  • Meld het overlijden bij de lokale autoriteiten, zoals het gemeentehuis. Zij geven jou een officiële overlijdensakte en een laissez-passer (tijdelijk reisdocument) om het lichaam te vervoeren.

  • Vraag meerdere afschriften van de overlijdensakte aan. Deze heb je nodig voor instanties in Nederland.

  • Bij een ongeval of misdrijf: Schakel de politie in en volg hun instructies.

Stap 5: Uitvaartbegeleiding na repatriëring

Zodra de overledene terug in Nederland is, komt de volgende stap: het regelen van de uitvaart. Sowelu kan je hierbij begeleiden, zodat jij je kunt richten op afscheid nemen in plaats van op de organisatorische aspecten. Ik zorg voor een persoonlijk en liefdevol afscheid dat past bij jouw wensen en die van de overledene.

Tot slot

Een overlijden in het buitenland brengt extra regelwerk met zich mee, maar je staat er niet alleen voor. Schakel zo snel mogelijk een verzekeraar, alarmcentrale of uitvaartonderneming in om je te begeleiden bij de repatriëring of een lokale uitvaart. En zodra jouw dierbare weer thuis is, helpt Sowelu je met het verzorgen van een waardig afscheid.

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact op.

Graag geef ik je ook de tip mee om voor jezelf te bekijken of jij verzekerd bent hiervoor. Ben je dit niet en reis je af en toe of geregeld, zorg dat je verzekerd bent voor repatriëring.

Vorige
Vorige

Sowelu Uitvaart – Liefdevolle begeleiding, ook buiten Purmerend

Volgende
Volgende

Uitvaartbegeleiding met Respect voor Surinaamse Tradities