Sowelu Uitvaartbegeleiding

Koel hoofd, warm hart.
Vakkundige begeleiding naar een liefdevol afscheid.

06 – 43 53 68 43

dag én nacht beschikbaar

Sowelu Uitvaartbegeleiding

Koel hoofd, warm hart.
Vakkundige begeleiding naar een liefdevol afscheid.

06 – 43 53 68 43 dag én nacht bereikbaar

Alles over uitvaartverzekeringen

Uitvaartverzekering overzicht

Geschreven door Sara Tanzer

16 maart 2023

Wat is een uitvaartverzekering

Alles over uitvaartverzekeringen lees je in dit blog. Laten we beginnen bij wat een uitvaartverzekering is. Een uitvaartverzekering is een verzekering die je afsluit om te zorgen dat de kosten die komen kijken bij een begrafenis of crematie worden vergoed, denk aan het werk van de uitvaartbegeleider, de laatste verzorging, het type omhulsel (kist, mand, baar of wade), het rouwvervoer, het rouwdrukwerk, de locatiehuur, de catering, het begraven of cremeren etc. Je zorgt er voor dat je naasten niet met deze kosten achterblijven. Uiteraard is een verzekering nooit verplicht, je kunt ook zelf sparen voor deze kosten. Het is prettig om hiervoor te zorgen omdat de kosten van een uitvaart gemiddeld liggen tussen de €5.000,- en €12.000,-. Een uitvaartverzekering is er voor bijna iedereen: baby’s, jonge kinderen, jong volwassenen, volwassenen en ouderen (meestal tot de leeftijd van 70 jaar).

Alles over uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende vormen uitvaartverzekeringen met elk hun eigen regels voor wat betreft het inzetten ervan. De ene verzekering keert een som geld uit bij jouw overlijden terwijl de ander juist dekking biedt in natura waarbij jouw naasten een pakket aan diensten ontvangen zodra jij overlijdt. Ook zijn er combinatie verzekeringen waarbij er een deel van de diensten in natura geleverd worden en een deel geld uitgekeerd wordt.

Hieronder worden de verschillende soorten uitvaartverzekeringen toegelicht:

Natura uitvaartverzekering

Bij een naturaverzekering dekt de verzekereaar de goederen en diensten die bij de uitvaart horen. In dit basispaket zitten de meest belangrijke onderdelen van een uitvaart, maar ook uitgebreide opties kunnen verzekerd worden. Dit soort zaken bespreek je vaak al vooraf, zodat jouw nabestaanden later niet voor onverwachte kosten komen te staan.

Voordelen:

 • Vooraf besproken dus geen verrassingen achteraf qua kosten
 • Lagere kosten vanwege inkoopvoordelen verzekeraar

Nadelen:

 • Je kan niet voor een andere uitvaartbegeleider kiezen
 • Je moet je precies houden aan de inhoud van het pakket, alles erbuiten is fors duurder
 • Het pakket is vastgesteld, er kunnen dus dingen in zitten die je zelf niet nodig vindt
 • Als je nabestaanden toch iets anders willen en het bedrag willen ontvangen is dit fors lager dan de pakketwaarde
Alles over uitvaartverzekeringen

Kapitaal verzekering

Bij een een kapitaalverzekering verzeker je een geldbedrag. Dit geld wordt beschikbaar voor nabestaanden wanneer jij komt te overlijden. Hoe hoog het bedrag is kun je zelf beslissen wanneer je de verzekering afsluit. Jouw nabestaanden kunnen zelf bepalen waar zij het geld dat beschikbaar komt voor jouw uitvaart aan uitgeven. Lees hier wat er allemaal kan bij een uitvaart.

Voordelen:

 • Je naasten krijgen volledige vrijheid voor het besteden van het geld
 • Je naasten krijgen volledige vrijheid om een uitvaartbegeleiding te kiezen
 • Bij een terminale ziekte is er ook vaak de mogelijkheid om een deel vooraf op te nemen voor een laatste mooie reis bijvoorbeeld

Nadelen:

 • Het is lastig te bepalen welk bedrag voldoende is, op later tijdstip moet het soms aangepast worden
 • Keuzevrijheid kan soms wrijving geven tussen nabestaanden omdat ze het oneens zijn
Sommen uitvaartverzekering

De sommen uitvaartverzekering, vaak ook natura sommenverzekering genoemd, lijkt op een kapitaaluitvaartverzekering. Het verschil is dat het verzekerde bedrag alleen aan de uitvaart kan worden besteed. Daarnaast zijn de nabestaanden na het overlijden vrij in de keuze voor een uitvaartverzorger en diensten die wel/niet verleend en betaald worden door de polis.

Voordelen:

 • Je mag het verzekerde bedrag alleen maar uitgeven aan uitvaart-gerelateerde diensten
 • De nabestaanden kunnen zelf een uitvaartbegeleider kiezen

Nadelen:

 • De dekking is alleen voor uitvaart-gerelateerde kosten, dus een reis tijdens een ziekte kan niet
 • Je kan lastig te bepalen welk bedrag voldoende is voor later, je zult soms op een later tijdstip de verzekering moeten aanpassen
Combinatie uitvaartverzekering

Bij de combinatieverzekering verzeker je een deel van de kosten in natura en een deel in een geldbedrag (kapitaal). Vaak zijn de standaarddiensten gedekt onder het naturagedeelte en kun je andere zaken, zoals extra catering, een luxere kist of meer bloemen betalen met de uitgekeerde geldsom.

Voordelen:

 • Je verzekerd een vast bedrag, en je mag dit alleen besteden aan uitvaart-gerelateerde diensten
 • Nabestaanden hebben ook de keuze om zelf dingen te bepalen met het kapitaalgedeelte

Nadelen:

 • De dekking geldt alleen voor uitvaart-gerelateerde kosten, dus een reis tijdens een ziekte kan niet
 • Je kan lastig te bepalen welk bedrag voldoende is voor later, je zult soms op een later tijdstip de verzekering aanpassen

Sowelu uitvaartbegeleiding is altijd in te schakelen, ongeacht je wel of niet verzekerd bent en hoe. Het voordeel hiervan is dat je een vast bedrag betaalt voor het begeleiden, alle overige kosten bereken ik 1-op-1 door, hierdoor zijn de kosten transparant, is er veel ruimte voor jullie wensen en behoeftes en hebben jullie hoofdzakelijk met 1 gezicht te maken van het moment van overlijden tot aan de uitvaart, dit is bij de grotere partijen minder het geval. Wel is het zo dat wanneer er sprake is van een natura verzekering of combinatie verzekering er hoogstwaarschijnlijk kosten buiten de verzekering om zullen zijn omdat de uitbetaling bij deze verzekeringen lager is dan bij een sommen en kapitaal verzekering.

Nog meer weten over uitvaartverzekeringen? Alles over uitvaartverzekeringen vind je op deze site.

Meer blog berichten

Cremeren, alles wat je moet weten

Cremeren, alles wat je moet weten

Kiezen voor cremeren Op dit moment (2023) telt Nederland 98 crematoria. Cremeren is tegenwoordig zeer populair. 66%...